Vanliga frågor och svar
Varmvattenfiskar: Många tropiska fiskarter är lämpliga i en akvaponi. Tilapia liknar abborre och är en god matfisk. Företaget Gårdsfisk använder rödstrimma som varumärke för tilapia och finns att köpa i fiskhandeln. Varmvattenfiskar trivs bra med att stå tätare och är inte så kräsna på foder. De kan äta grönsaksrens och rester från växtodlingen med mindre fodertillskott. Vattentemperaturen bör vara ca 26 grader.
Kallvattenfiskar: I Sverige är regnbåge vanligt förekommande vid landbaserad fiskodling. De trivs bäst vid en temperatur på ca 16 grader. Fodret är pelleterat och består av olika proteingrödor och industrifisk. Regnbåge är en god och väl etablerad matfisk.
Det finns också försök att odla abborre och gös i akvaponi. Ett problem är att de är rovfiskar och det är viktigt att alla fiskar har samma storlek vilket innebär att det går åt tid till att sortera ut fiskar. Men det pågår arbete med att domesticera dessa fiskarter.
Vissa skaldjur som räkor och kräftor används också med gott resultat vid akvaponisk odling. Hummer har däremot visat sig vara svårt att odla.
På våra breddgrader är temperaturvariationerna stora under året. Både fiskar och växter mår bäst inom ett ganska smalt temperaturområde. Att tillföra värme och kyla drar energi och kostar pengar och ska därför beaktas om systemet byggs med växthus eller i en lokal som inte annars hålls uppvärmd. Vid odling inomhus behövs alltid belysning anpassad för växtodling. Numera finns energisnål ledbelysning att köpa i trädgårdshandeln och t.o.m. på IKEA. Vid odling i växthus kan belysning behövas under åretsmörka månader om man vill driva systemet året om. Belysningens spektrum behöver anpassas till de växter som man vill odla. T.ex. behövs mer blått ljus till tomater och frukt och mer rött för sallader och gröna växter.
Egentligen kan man odla allt som växer ovan mark i en akvaponi. Begränsningarna utgörs av utrymme, temperatur och ljus. Vanligast är sallad, kryddväxter, tomater, paprika, gurka mm. Om man odlar i växthus och vill hålla odlingen igång hela året kan van välja växter som trivs även i svalare temperatur som t.ex. spenat. Det finns framgångsrika försök med tropiska växter där man skördat mogna bananer och mango mitt i vintern. Eller varför inte servera nyplockade jordgubbar på julbordet.
Några punkter som är viktigt att tänka på är balansen mellan mängden fisk och storleken på växtdelen. Är anläggningen i balans tar växterna upp den näring som fiskarna lämnar ifrån sig och renar därmed vattnet som leds tillbaka till fisktanken. Det finns tumregler att tillämpa för sambanden mellan vattenvolym, mängd fisk och storlek på växtdelen. Det är också viktigt att ha kontroll på ett antal parametrar i vattnet som ph-värde, nitrit, nitrat m.m. Det är lättare att uppnå balans i ett något större system med minst 1 000 liter vattenvolym.